spelregler för gurka under Santorini-trippen

Gurka

3 eller fler spelare

52 kort

Varje spelare ska ha 6 kort.

Färgen spelar ingen roll, så det räcker med att sortera upp korten efter vanlig valörordning, d v s esset är högst tvåan är lägst.

Essen har en speciell betydelse i Gurka. När ett ess spelas ut, måste du lägga ditt lägsta kort, eller ett till ess.

Spelet går ut på att i allra sista spelet ha det lägsta kortet kvar på handen eller i varje fall inte sitta med det högsta. Den som har det högsta kortet förlorar sticket och får lika många poäng som kortet visar. Dvs har man en tia som lägsta kort, o alla andra har under det, får man tio poäng.

Förste spelaren spelar ut ett kort. Den som sitter näst i tur ska spela över, eller i samma valör, nästa man ska fortsätta spela samma eller över o s v. Den som inte kan lägga över måste lägga sitt lägsta kort. Det handlar alltså mycket om att få motspelarna att bli av med sina lägsta kort. Kanske är det därför en bra regel att i början försöka spela sina medelhöga kort. (Du måste ju ha något högt kort på handen också, så du kan sticka över.)

När någon kommit upp till 25 poäng åker han/hon ur spelet och segraren är den som håller sig kvar längst. Om två eller flera spelare har samma valör på korten så får båda poäng.

Man får inte lägga kung eller ess som sista kort, då får man direkt 25 poäng.

Den som står som vinnare får titeln Gurk-master!

Vi spelade under spelreglerna ovan men det finns även andra regler, som dessa.



Kommentarer

Skriv en rad till mig här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0