Köttfärspotatisgratäng

 
Här ( http://envuxen.blogg.se/2010/october/kycklingfarsgratang.html#comment ) är länken o sån vi brukade göra, men efter en eftermiddags-helg på Js jobb kom han hem o visade vart skåpet ska stå när det gäller olika slags potatisgratänger ;-)
 
Så nu blir det mer såhär:

Köttfärspotatisgratäng
4 pers

Du behöver:
4-500 g kalv/köttfärs 
5 dl matgrädde
1 kg potatis
Chicken and Steak krydda (Santa Maria) 
1 msk Kalvfond
Soja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor 
Lite Sambal Olek
Smör till stekning
Olivolja
salt o peppar

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225°
2. Skala o skiva potatis. Hacka löken o vitlöken.
3. Fräs lök och vitlök i smöret i en stekpanna, tillsättt köttfärs och låt all vätska fräsa bort.
4. Häll över i en kastrull o krydda med Chicken and Steak kryddan.
5. Häll över matgrädden och tillsätt fond, soya, sambal och lite peppar. Låt puttra upp.
6. Smaka av med ännu mer Chicken and Steak krydda. Ska smaka rätt mycket. Smaka av med salt.
7. Lägg i potatisen lite i sänder o rör om. Låt det sedan puttra i ca 40 min, smaka av o se ifall det behövs mer salt eller krydda. 
8. Smöra en ugnssäker form och lägg häll över hela gratängn. Spara så du kan lägga ett lager potatis överst fast häll över lite olivolja över dom innan dom läggs överst på gratängen. Krydda med lite Chicken and steak krydda. 
9. In i ugnen i ca 20 min tills potatisen längst upp har fått färg.
10. Severa med sallad.

Massa gott!
 
(det här med att typ koka gratängen gör tydligen kockar)

Kommentarer

Skriv en rad till mig här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0